2023-09-18
Buildflow lancerer objektiv klimaberegning for nordiske byggeprodukter. Dette giver ganske enkelt mere opmærksomhed og et mindre klimaaftryk ved renovering.
Der findes allerede en lang række metoder til at beregne drivhusgasemissioner i byggebranchen, men de fleste af dem kan godt lide at overveje hele bygninger eller give Co2-estimater per kilo bygningsmasse. I BuildFlow har vi længe arbejdet på at gå i detaljer, og nu er det lykkedes.
Vi har udviklet en metodik, der gør det muligt at anvende tal for Co2-udledning på 80-90 procent af byggevarer på markedet. Hvis du har en given mængde byggematerialer, kan du med andre ord få næsten nøjagtige tal på, hvor meget udslip hvert af produkterne repræsenterer. Uanset om det er træ, gips, skruer eller betonprodukter, kan vi give dig tal på Co2-udledningen. Der er ingen andre spillere, der kan matche det i dag.
Tallene tager højde for hele materialernes værdikæde - fra råstofindvinding til byggeri samt drift, vedligeholdelse, nedrivning, genanvendelse og affaldshåndtering efter endt brug. For at dokumentere miljøprofilen for de inkluderede byggevarer anvendes miljødeklarationer i form af EPD (Environmental Product Declaration).
At beregne Co2-udledning, som vi gør i BuildFlow, kræver gode data og korrekte beregninger. For at opnå dette har vi været helt afhængige af gode samarbejdspartnere. Derfor har vi samarbejdet med partnere som Byggtjeneste, Enova og svensk Boverket. Fra Byggtjeneste modtager vi maskinlæsbare EDP-oplysninger fra NOBB, som gør det muligt at matche produkt og EPD automatisk. Får vi ikke et match via NOBB, går vi videre til Enova og Boligstyrelsens databaser med standardværdier og beregner udledningen efter den givne enhed. Mange af de beregninger, vi laver, er baseret på regler fra Direktoratet for Byggekvalitet.
Vi har også engageret SINTEF til at validere den metode, vi bruger til at beregne og anvende Co2-værdier. Dette var vigtigt for at sikre, at vi rent faktisk laver de rigtige beregninger og kommer frem til korrekte værdier.
Der mangler ikke dokumentationskrav, når det kommer til miljørelaterede emner i byggebranchen, men der er i øjeblikket få krav, når det kommer til byggevarer som sådan. Vores opfattelse er, at det kun er et spørgsmål om tid, før det ændrer sig, og at dokumentation for Co2-udledning på byggevarer formentlig bliver et formelt krav.
Vi ser for eksempel allerede, at Co2-data er en vigtig del af ESG-rapporteringen for mange aktører i og omkring byggebranchen. Samtidig mærker vi, at flere og flere aktører i branchen ønsker at kunne levere et Co2-regnskab sammen med anden dokumentation til diverse projekter. For dem er BuildFlow Co2 en service, der leverer meget brugbar data allerede i dag – og når der rent faktisk stilles konkrete krav fra myndighederne, vil de være rigtig godt positioneret.
En service, der beregner Co2-udledningen fra byggematerialer, er på forskellig vis interessant for en række aktører i eller tilknyttet byggebranchen. Blandt de mest relevante aktører er forsikringsselskaber, byggematerialehandlere, aktører involveret i afhjælpning samt entreprenører.
Forsikringsselskaberne er blandt andet underlagt ESG-rapporteringskrav. Med BuildFlow får de en nem måde at rapportere Co2-fodaftrykket for materialekøb helt ned til hvert krav. Værktøjet kan også bruges til at udvælge materialerne med det laveste CO2-fodaftryk og derved styrke miljøprofilen i krav.
Værktøjet får også betydning for de afhjælpningsselskaber, der udfører arbejdet for forsikringsselskaberne. Det er jo disse virksomheder, der køber de materialer, der bruges i skadesager. Hvis forsikringsselskaberne stiller skærpede krav til Co2, bør de have et værktøj, der gør det nemt at dokumentere/rapportere udledninger i overensstemmelse med kravene. Der er også grund til at tro, at forsikringsselskaberne kommer til at være hårdere, når det kommer til at vælge samarbejdspartnere inden for skader og afhjælpning. De, der har kontrol over byggematerialernes Co2-udledning, vil være godt positioneret.
For byggevareforhandlere er ydelsen særligt relevant i forhold til at kunne tilbyde kunderne specifikke Co2-konti for de produkter, de køber. På samme måde som forsikringsselskaberne har mange af byggematerialehandlernes store kunder brug for disse tal til rapportering på ESG. Kunderne vil også kunne bruge tjenesten til at træffe miljørigtige materialevalg og dermed styrke deres egen miljøprofil.
Kontakt Erik Solberg i dag for at lære mere om, hvad BuildFlow Co2 kan betyde for din virksomhed.